Algemene muggen informatieAlles over muggen

De mug

Muggen zijn vliegende insecten, die vooral in de zomer veel overlast veroorzaken. De mug hoort bij de tweevleugelingen. De mug die iedereen kent is de steekmug, maar de meeste soorten muggen steken niet. 

Hoe ziet een mug eruit?

Een mug heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, een kleine kop met vak zichtbare zuigsnuit en meestal twee veerachtige antennes waarmee ze zeer goed geur kunnen ruiken.

Leefgebied van muggen.

Muggen leven in de buurt van water of vochtige grond, omdat de vrouwtjes muggen hier hun eitjes in leggen. De mug reist bijna nooit verder dan honderd meter van hun geboorteplaats vandaan.

Hoe steekt een mug?

Alleen de vrouwtjes mug steekt. Deze vrouwtjes muggen zijn vegetarisch, net zoals de mannetjes en zullen in het begin niet steken. Maar wanneer het vrouwtje zwanger is heeft zij bloed nodig voor de ontwikkeling van de muggen eitjes. Dit is de reden waarom zij een mens steekt. Tijdens het steken maakt de mug speeksel aan. Dit zorgt ervoor dat ons bloed niet stolt. Dit speeksel van de mug zorgt voor de jeuk en er ontstaat een bult.

De eitjes van muggen

Alleen vrouwlijke muggen prikken je en zuigen je bloed op. In bloed zitten allemaal voedingstoffen die voor de mug belangrijk is voor het leggen van eitjes.

Vrouwtjes muggen leggen hun eitjes in water. De eitjes komen na twee tot vijf dagen uit. Deze eitjes zijn slechts een paar milimeter groot. Om deze eitjes te zien moet je heel goed kijken. Een mug kan zo’n 100 eitjes per keer leggen.

Uit een eitje komt een muggenlarve. Als je ’s avonds langs een sloot of vijver loopt valt de hoeveelheid muggen op die plek op. De larven die uitkomen hangen net iets onder het wateroppervlak en worden na een aantal dagen een pop. Hieruit komt de mug. 

Mug dodelijkste dier ter wereld.

Muggen kunnen erg gevaarlijk zijn. Naar schatting sterft een op de zeventien mensen aan een beet van een mug. Hiermee is de mug het dodelijkste dier ter wereld. Zo verspreiden muggen niet alleen malaria, maar ook knokkelkoorts en gele koorts. De mug is de volksvijand nummer 1.

 

Geef een reactie