Feiten en fabels. Wat is waar en wat niet?
Er worden veel dingen geroepen over de mug. zoals: deur dicht en lichten uit, muggen willen zoet bloed, sigarettenrook en knoflook schrikt de mug af. Maar wat is er allemaal waar van dit alles en wat niet? Speciaal voor jou hebben we de feiten en fabels verzameld.
Licht trekt muggen aan. NIET WAAR
Dit is niet waar, want muggen zien bijna niets. Een mug orienteert zich meer op geuren in de lucht en op warmte. Een feit is dat muggen houden van geur van zweet, zoete geur, warmte en vocht. Ze vinden hun slachtoffers doordat ze zich op het CO-2 gehalte in de lucht oriënteren.
Muggen hebben voorkeuren. WAAR
Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur. Deze geur is bij elke persoon verschillend. Behoor jij tot de ongelukkigen die muggen lekker vinden? Let er dan in de zomer op om direct na het sporten of wanneer je gezweet hebt te gaan douchen. Wanneer je lichaamstemperatuur opgevoerd is, hoe warmer je huid is, des te beter de mug je kan ruiken.
Let op! Ook worden muggen aangetrokken door alcohol. Waarom dit zo is hebben onderzoekers nog niet kunnen ontdekken. Maar wel is gebleken dat met name bierdrinkers worden aangetrokken door de mug.
Muggen houden vooral van zoet bloed. NIET WAAR
Een feit is dat muggen houden van “rijk” bloed. Daarom steken muggen bij voorkeur mensen met een hoog cholesterolgehalte. Wanneer je jouw cholesterolgehalte verlaagt, verbeter je hierdoor ook je persoonlijke bescherming tegen muggen.
Knoflook helpt om de mug af te schrikken. NIET WAAR
Het is niet waar dat een hoog knoflookgebruik de lichaamsgeur verandert en dus ook de muggen op afstand houdt. Veel knoflook eten schrikt wel de mens af, maar niet de mug. Wel benieuwd wat je kunt doen om de mug af te schrikken? Lees dan hier hoe je een muggenbeet kunt voorkomen.
Alleen zalf helpt bij een muggensteek. NIET WAAR
Ook speeksel koelt en gaat op die manier de zwelling tegen.
Muggensteken zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. NIET WAAR
Muggen kunnen ernstige ziektes overbrengen. Zo is de gevreesde tijgermug ook in Nederland ontdekt. De tijdermug kan knokkelkoorts veroorzaken. Dit is een aandoening die ernstige bot en hoofdpijn veroorzaakt.
Ook reageren steeds meer mensen zeer allergisch op een muggensteek. De gevolgen hiervan zijn misselijkheid, problemen met bloedsomloop en vaak ook zwellingen zoals bij wespensteken. Ben jij allergisch en wil je graag meer weten hierover? Lees dan het artikel over muggenallergie.