Alles over muggenMuggen

Muggen zijn niet alleen vervelend, maar juist erg zinvol

Waarschijnlijk zijn de muggen de meest gehate dieren op aarde. Maar waarom zijn deze beesten dan erg nuttig en mogen ze niet uitsterven?

Voedsel

Muggen zijn onwijs vervelend vooral wanneer je net wilt gaan slapen, maar muggen hebben wel daadwerkelijk nut! Muggen zorgen er namelijk voor dat andere dieren ook te eten hebben.

Als een vrouwtjes mug jou steekt, kan ze weer eitjes leggen. Deze eitjes legt zij in het water, waar dan weer larven uit groeien. De larven leven van bacteriën die te vinden zijn in het water. Hierdoor houden ze het water schoon. In het water zijn deze larven een makkelijke prooi, en dus voedsel voor vissen, roofinsecten en amfibieën.  De volwassen muggen die dit overleven worden weer voedsel voor spinnen, vleermuizen en vogels. 

Wetenschap

De mug heeft nog meer nut. En dit speciaal voor de mens! Wanneer de mug jou steekt injecteert de mug een stofje, waar je jeuk van krijgt. Dit is een anti-stollingsmiddel, wat ervoor zorgt dat je bloed niet gaat stollen. Voor de wetenschap is dit stofje erg interessant. Wetenschappers gebruiken dit stofje namelijk bij het ontwikkelen van medicijnen die bloedstolling voorkomen. Deze medicijnen worden gebruikt na een hartinfarct, beroerte of trombose. Deze kennis hadden we zonder de mug nooit gehad.

Uitsterven

Het is niet bekend of het een ramp is wanneer de mug zou uitsterven. Sommige biologen zeggen dat de muggen echt nodig zijn voor de voedselketen en dat het een ramp is wanneer de mug zou uitsterven. Andere biologen geloven hier niet in. Zij zeggen dat er ook andere insecten of voedselbronnen zijn die gegeten kunnen worden in plaats van de mug.

 

 

Geef een reactie