Alles over muggenMuggen

Muggen niet eerder zo lang in Nederland

De overlast door muggen in het najaar hield dit jaar opvallend lang aan. Dit blijkt uit metingen van Muggenradar.nl. Hoe komt dit en wat kunnen we er tegen doen?

De oorzaak.
De oorzaak van de aanhoudende overlast is het extreem zachte weer dat we dit jaar gehad hebben. Normaal gesproken sterven de mannetjes muggen in de winter en houden de vrouwtjesmuggen een winterslaap. Maar omdat de temperaturen nu veel hoger was in het najaar bleven de muggen actief. De mensen die veel last ervaren zullen in de buurt van water wonen.

Komende jaren
We merken het allemaal, de afgelopen jaren lijkt het een stuk warmer te zijn dan een aantal jaar geleden. Temperaturen rond de 30 graden of warmer waren toen nog een uitzondering in Nederland, maar tegenwoordig komt dit steeds vaker voor. Dit jaar hadden we tien dagen boven de 30 graden. Door de klimaatverandering zullen de problemen met muggen alleen maar groter worden.

Wat te doen?
Had jij dit jaar ook zo’n last van de aanhoudende muggenoverlast en wil je maatregelen nemen voor volgend jaar? Dit kan gelukkig! Wij geven je tips.
Zorg dat er geen stilstaand water is. “De meeste muggen zijn te vinden bij ons in de buurt. De mug broedt in kleine plasjes zoals stilstaand water. Leeg daarom emmers, gieters, plantenbakken en andere plekken waar water in kan blijven staan na een regenbui.”
Plaats horren voor ramen en deuren. “De meest simpele manier om ervoor te zorgen dat de muggen niet naar binnen komen is het plaatsen van horren. Een ander voordeel is, dat horren ook andere insecten buiten de deur houden, terwijl je toch de kamer kunt ventileren”.
Gebruik DEET. “Dit is een effectief middel om muggen van je weg te houden.”
Slaap onder een klamboe. “Wil jij een goede nachtrust? Slaap dan onder een klamboe en bescherm jezelf tegen de mug.”