Algemene muggen informatieFeiten en FabelsMuggen in het nieuws

Kunnen muggen het coronavirus covid-19 verspreiden?

De dagen worden langer en de temperatuur begint weer te stijgen. We hebben weer lekker onze ramen en deuren openstaan met als resultaat een lekker koel huis maar helaas ook de eerste muggenbulten. In deze tijd van het coronavirus Covid-19 vraagt u zich misschien af: is het mogelijk om met het Coronavirus Covid-19 besmet te raken door een muggenprik?

Sander Koenraadt, insectenvirussen-deskundige van de Wageningen Universiteit heeft voor u het antwoord.

“Nee, dat is zeer onwaarschijnlijk” zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Er is nog geen onderzoek naar gedaan, maar op basis van wat we wel weten van het virus en hoe het zich verspreidt is het zeer onwaarschijnlijk. Het is eigenlijk gewoon niet mogelijk.”

Coronavirus Covid-19 zit nauwelijks in het bloed
Het virus dat wordt verspreid bij hoesten en niezen door kleine druppeltjes is nauwelijks aanwezig in het bloed dat de muggen opnemen, verteld Koenraadt.

‘En zelfs als de mug een klein beetje bloed zou opnemen waarin misschien het coronavirus in aanwezig is, dan is het voor het virus een doorlopende weg in de maag van de mug. Dat komt omdat het virus zich niet kan vermenigvuldigen in een insect.’ 

Er zijn wel andere virussen die door muggen verspreid en overgedragen kunnen worden. ‘Het gaat dan om een hele andere groep virussen.’ Als voorbeeld noemt Koenraadt het zikavirus. De mug kan dus een heel irritant beestje zijn, maar we hoeven niet bang te zijn dat deze muggen het corona virus verspreiden, volgens de deskundige.

Bron: Omroep Gelderland